O vinariji Tana

Danas vinarija Tana proizvodi tri vrste isključivo crvenog vina iz sopstvenih zasada. 

Rodonačelnici porodice Tanić iz Tamnica, braća stariji Mihajlo i Pavle sinovi deda Tane,bili su uspešni vinogradari, vinari i trgovci. Pavle trgovac, konjički major koji je pregazio albanske gudure, zadužbinar koji je podigao crkve i škole u  selima Tamnić i Čubra, vinar čija je vina zbog kvaliteta i ličnog poznanstva pio i kralj Milan Obrenović.

Zabeleženo je u popisu sreza koji je sproveden po oslobođenju Krajine od Turaka da su Mihajlo i Pavle Tanić 1836. godine posedovali 45000 čokota vinove loze.

Njihovi potomci Djordje i njegova deca Aleksandar, Dušan i Radmila nastavili su porodičnu tradiciju i u periodu između dva rata imali podrum za prodaju sopstvenog vina u današnjoj Sarajevskoj ulici u Beogradu.

Degustacija u enološkoj stanici Negotin 1925.

Erozijom svih ratnih, političkih, materijalnih i moralnih ludila koja su harala našim prostorima, uspešan porodični posao kojim su se bavile generacije, potpuno je upropašćen. Dušana 1943. ubijaju četnici, Aleksandar provodi godine na Golom otoku i brzo po povratku od posledica gubi nogu, Radmila odlazi za Beograd.

Krajem 20. veka broj čokota koji poseduje porodica Aleksandrovog sina Miroslava Tanića spada na oko 1000.

Obnoviti porodičnu tradiciju na prostoru koji je toliko devastiran je veoma težak posao.

Ipak 2005. godine stiču se uslovi, jer država Srbija napokon prepoznaje značaj vinogradarstva i vinarstva, te naslednici Tanića Dragoslava i Dušan podižu 10 ha novih, savremenih zasada sa sortama Cabernet, Sauvignon i Merlot. Ubrzo se obnavljaju i stari podrumi i nabavlja savremena vinarskla oprema.

Danas vinarija Tana proizvodi tri vrste isključivo crvenog vina iz sopstvenih zasada. Kontrolisanjem rodnosti dobijamo mogućnost da proizvodimo vina sa povećanim procentom alkohola i preko 15% koja pored jačine imaju izuzetno telo i strukturu. Insistiramo na dugom odležavanju vina kako bi  iz ove dve sorte koje imaju veliki potencijal za starenje izvukli maksimum.

SINOR
Cabernet sauvignon 100%

TAMA
Merlot 100%

SUTON
Cabernet 50% Merlot 50%

Vina vinarije Tana osvojila su brojne nagrade

Sajam Vina u Negotinu 2018 - Nagrađen zlatnom medaljom na Sajmu vina Negotin 2018 Tama-Merlot 2011, vinarija Tana, Tamnić, 18,96 od 20,00 poena

Velika je čast pronaći se na listi najatraktvnijih vina Srbije u 2019. Wine Style portala
Ovo je lista onih koja su se na neki način izdvojili – neka zbog specifičnog stila, neka zbog atraktivnih promotivnih kampanja, originalnih naziva i dizajna etiketa ili po tome što su među retkim vinima od određenih sorti… Neka od njih pojavila su se pre nekoliko godina, ali su tek u ovoj dobila veći značaj na tržištu. Sve u svemu, vina vinarije Tana nasla su se na listi najinteresantnijih domaćih vina u 2019. godini

Idi na vrh